Wednesday, June 22, 2011

Gaduh besar macam dalam filem KL Gangster

[KL GANGSTER]

Saya bergaduh besar dengan adik saya, Iera.
Tumbuk-tumbuk, tendang-tendang macam dalam KL Gangster tuuuu.
Nasib baik tak ada pistol sekali, kalau tak dah ada yang jadi arwah.
Tapi, pisau parang kat rumah tu banyak.
Takut juga, bangun pagi-pagi, tengok tangan kaki dah hilang.
Astagfirullah Hal Azim. Ganasnyaaa :(

Ehh, korang percaya ke ?
Semua ini hanya lah fiction semata-mata ! haha :)

Tapi, yang part saya ngan iera bergaduh tu memang betul.
Entah la apa sebab gaduh.
Tiba-tiba je. Tak ada angin, tak ada ribut, tiba-tiba je gempa bumi.
Nasib baik tak ada tsunami sekali.

Actually dah lama dah kitorang bergaduh.
Hmm, rasanya start gaduh awal bulan 6 hari tu.

Pergh, kalau Iera marah, setahun dia tak kan tegur punya.
Kalau bertembung tu, jelingan dia tu boleh rasa macam kena tusuk dengan duri tajam.
Tak boleh sama-sama satu bilik, saya kat atas, dia dekat bawah.
Kalau dah berkumpul sama-sama tu, tak kan dengar punya suara dia.
Kalau terpandang mata dia je, boleh jadi bisu terus.
Haaa, punya lah garang adik comel saya ni. Badan je kecilkuruskeringgg
Sekali kalau marah, punya lah payah nak dapat keampunan daripadanya.




Ok, gigi dia comel :)

Punya lah lama bergaduh tak bertegur sapa, tiba-tiba je pagi tadi Iera tegur saya.
Terkejut pun ada, ingatkan budak kurus ni salah orang ke.
Huuu, tapi dalam hati dah berbunga-bunga dah. haha :)

Alah, adik beradik kalau gaduh takkan lama punya.
Gaduh-gaduh manja, biasa lahh.
Air yang dicencangcencang lumat tak kan putus, tapi kalau air tu jadi ais, memang pecahhancur lahh :)
Sebab tu kalau boleh hati tu jangan lah nak keraskeras sangat.
Apa-apa pun family first, don't ever-ever abandoned your family okayy :)




Love you, Iera

Wordless Wednesday : 1#

Past : Dear my both eyes, I'm sorry. 2#

Sorry, sorry, sorry.
For what I've done.
I made you suffer.
Still, I'm grateful that Allah didn't take them from me.

Mata, oh mata. Saya ada rabun jauh @ Myopia since darjah 2 !
Okay, that's horrible ! Bayangkan, I wear glasses since I was 8 until now.

Dulu saya selalu tak siap kerja salin-menyalin note kat blackboard.
Sekali cikgu tu letak meja saya betul-betul hadap blackboard tu, siap boleh kisskiss lagi blackboard tu. Hahaha :)
Bila cikgu tu bagitahu mak, mak laju je bawa saya pergi klinik mata.
Sah, memang rabun jauh anak makcik ni. Haaaa.

Saya rabun sebab Apple dulu RAJIN & PANDAI. Kerja asyik nak baca buku je.
Sekarang dah besar, buku ke mana, orangnya ke mana.
Tak tahu apa nak jadi budak sorang ni. Ish, ish.

Dulu optical power takat sikit-sikit je, sekarang, haa, ambil kau !
Optical power sekarang : kiri -5.5, kanan -6.0 [kira dah takat parah dah ni]
Kalau pakai glasses, memang tebal-tebal punya kanta lahh, then mata pun nampak kecilkecilsepet, haha :)
That's why, saya  lagi suka pakai contact lens. Mata pun nampak blinkblink :)

Ok, mata ini cantik :)

Apa-apa pun, korang jangan lupa jaga elok-elok mata korang tu ye. Jangan jadi macam saya. *Sob, sob :(

Nak jaga mata kena ada cara. Cara-cara jaga mata yang dicopypaste dan ditokoktambah dari http://www.lilykasoem.com/2010/01/28/cara-mencegah-dan-mengatasi-rabun-jauh-myopia/comment-page-1/
  1. Membaca jangan terlalu dekat
  2. Membacalah di ruangan yang cukup terang
  3. Jangan membaca sambil tidur ! Sibuk nak tidur masa tengah baca buat apa ?
  4. Hindari menonton TV/main play station terlalu dekat secara terus menerus.
  5. Hindari menggunakan komputer dengan monitor terlampau dekat. Sekali-sekali pandanglah ke tempat yang jauh. Jangan pandang benda lain sudah.
  6. Bermainlah di luar rumah selama 2-3 jam setiap hari dan lihat obyek objek yang jauh
  7. Berolahragalah agar otot-otot anda termasuk mata jadi kuat macam Superman.
  8. Makanlah makanan yang bermanfaat bagi mata anda seperti vitamin A, Beta Karotin, dan apa sahaja yang korang nak makan.
  9. Jangan jadi macam saya, dah terlajak, jangan harap nak reverse-reverse.


A year ago, with sis Mya.

Tuesday, June 21, 2011

Past : I've been there before. 1#

Untuk entri kali ini saya nak berkongsi tentang tempat-tempat yang saya pernah menetap dulu.
Well, saya satu family selalu berpindah-pindah since dulu lagi, sebab ikut ayah.
Ayah bekerja sendiri, ada syarikat sendiri. Razham Sdn. Bhd.
Razham Sdn. Bhd. ni syarikat perabot & pembinaan. *Nak tahu lebih lanjut, search kat Google ok ;)
Syarikat ini ada since saya kecil lagi, sampai sekarang. Tapi sekarang ayah dah tak berapa nak aktif, sebab sekarang ayah lebih suka duduk rumah, berkebun. Ye lah, ayah dah genap 51 tahun. 
Sekarang syarikat Razham Sdn. Bhd. along yang handle.

Ok, berbalik kepada tujuan entri ini ditulis, saya tak berapa ingat saya duduk mana masa umur 2 tahun ke bawah.
Yang saya tahu, masa saya 4 tahun, kitorang tinggal di Cheras, Batu Tiga. Rumah tu rumah kedai, kami satu keluarga duduk kat tinggat atas, tingkat bawah ada kedai & kilang.

When I was 5, kami sekeluarga pindah ke Pagoh, Muar, Johor.
Tapi, time ni ayah tak ikut pindah, ayah duduk KL. Kadang-kadang 2 kali sebulan baru balik.
Saya bersekolah tadika & masuk darjah 1 kat sini.
Hujung tahun masa darjah 1, kami sekeluarga pindah ke Bukit Serampang, Johor. Duduk rumah nenek.

2001, kami berpindah pula ke Bandar Baru Bangi. Sata sekolah dekat Sekolah Kebangsaan Jalan 4 Bandar Baru Bangi.

Hujung tahun 2002, kami menetap di Semenyih, buat sementara.

Masa darjah 4, kami dah tinggal di Bandar Teknologi, Semenyih.
Tapi tinggal kat situ 2 tahun je.

Kami berpindah ke Beranang, Selangor, saya sekolah darjah 6 di Sekolah Kebangsaan Beranang.
Sampai sekarang.

Tapi masa umur 16 tahun, saya seorang diri merantau ke Ipoh Jaya, Ipoh. Dua bulan lepas tu Apple ke Ulu Kinta, Perak. Bekerja di Maktab Perguruan Ipoh.

Bulan 5, 2010, sebelum hari lahir ayah, balik Beranang semula.
Lepas 2 bulan duduk rumah goyang kaki, apply kerja di 7-Eleven Semenyih Sentral (Store 1242).



Lepas tu, sambung balik tanam jagung dekat rumah.
Bulan 10, 2010, dapat kerja di USJ 3, Subang Jaya, di taska maksu Ummu, sampai bulan 1, 2011.

And until now, saya duduk je dekat rumah ni haa. :)

Haha, honestly, entri kali ini bosan kan ? kan ? :)

Ok, tamat. Bye.
Assalamualaikum.

Monday, June 20, 2011

First tutorial as request

Ok, ini first time buat tutorial, kalau ada salah apa-apa minta maaf banyak-banyak ye :)
Tutorial ini di request oleh : cik gincu
[Click for enlarge]

Oh ya, Cik gincu tak bagi link blog/email, but still saya akan buat tutor ni untuknya.
And I think background yang dimaksudkan adalah background ini >
Okay Cik gincu, this is the tutorial, step by step :)


First thing to do :
Open Photoshop lahh for sure ;p
Saya guna Adobe Photoshop CS4.
First step :
Click File > New >
You can adjust width & height as you wish 


Make sure to create new layer


Second Step :
Click Filter > Renders > Fibers >
Variance : 16.0 , Strength : 4.0
 
Third Step :
Filter > Blur Motion Blur >
Angle : 90 , Distance : 998

Fourth Step :
Layer > Layer Style > Gradient Overlay >
You can adjust Opacity , but you must keep Angle : 0

Click Gradient >
Select which style you want


Optional :
You can add Text or Image as you want.


Okay, finsh. Well, it's easy. Just keep follow step by step :)


Sunday, June 19, 2011

You smile, I smile.

A smile is the universal welcome ~Max Eastman
Start every day with a smile and get it over with ~W.C. Fields
Wake up everyday with a bright smile and start your day with a pray ~ Apple Zara :)
Come on, just smile. 
If you do have problems, everyone do have problems, just smile.Okay, let's see, semua orang ada masalah masing-masing, dan percaya lah, setiap masalah pasti ada hikmah di sebaliknya dan jalan penyelesaian. Tuhan tak akan uji korang dengan ujian yang lebih dari kemampuan korang. Apa yang korang perlu buat cuma senyum. Ya, senyum.
.
.
Dah, dah, tak payah nak senyum lebih-lebih sangat. Over sangat pula. :)

If you think you're alone, get over it, just smile.
Korang tak kan sesekali keseorangan, korang ada keluarga, kawan-kawan, saudara, paling kurang pun korang ada pets @ anak patung kan. Senyum sudah.

If you think you're a loser, no, you aren't, just keep smiling.
Korang loser ke ? Siapa cakap ? Well, buat don't know sudah.
Who are they to call you a loser. Lain la kalau korang ada buat salah kat diorang. Ada ke ? Ada ? Ada ?
Hishh, tak baik tau korang.
Okayy, smile ! :)

Smile as your pleasure. :)
Senyum untuk tunjukkan keyakinan korang.
Yeah, confident-nya korang.
Senyum untuk buat diri sendiri rasa bahagia.
Ya, bahagia sangat. Cuba korang hadap cermin korang, kemudian senyum, senyum lebar-lebar.
Tengok muka korang yang cute-er-er tu. mesti korang rasa bahagia kan. Ada rasa confident tak, ada kan, kan.
Jangan senyum lama-lama, pecah cermin oii. :)

SMILING IS CHARITY
The Prophet Muhammad (peace be upon him) said: "Charity is prescribed for each descendant of Adam every day the sun rises." He was then asked: "From what do we give charity every day?" The Prophet answered: "The doors of goodness are many...enjoining good, forbidding evil, removing harm from the road, listening to the deaf, leading the blind, guiding one to the object of his need, hurrying with the strength of one's legs to one in sorrow who is asking for help, and supporting the feeble with the strength of one's arms--all of these are charity prescribed for you." He also said: "Your smile for your brother is charity." - Fiqh-us-Sunnah, Volume 3, Number 98

[Fake smile ? Don't ! Cry ? Yes !]

Smile, smile, smile. You can cry but please don't make any fake smile.

Okay, sekarang dengar kan lah, lagu ni. U smile :)
By Justin Bibir.
Eh, Biebier. No ! Bieber ! Beiber !



Okayy bye !

Saturday, June 18, 2011

Oscar's Oasis


Ohh, addicted gila dengan cerita ni.
Cute + Funny = Adorable ! :D

Nak Oscar.
[comelcomelcomel]

Nice lah ! :)

Friday, June 17, 2011

Happy Father's Day

[Style lah !]

Happy Father's Day


A father is always making his baby into a little woman. And when she is a woman he turns her back again. ~Enid Bagnold

It is not flesh and blood but the heart which makes us fathers and sons. ~Johann Schiller

When I was a boy of fourteen, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be twenty-one, I was astonished at how much he had learned in seven years. ~Author unknown, commonly attributed to Mark Twain but no evidence has yet been found for this.

Dad, you're someone to look up to no matter how tall I've grown. ~Author Unknown

The greatest gift I ever had
Came from God; I call him Dad!
~Author Unknown

Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body. ~Elizabeth Stone

Dad, your guiding hand on my shoulder will remain with me forever. ~Author Unknown

Source : http://www.quotegarden.com/dad-day.html


  さようなら Sayōnara ~

Korang tahu tak Beranang tu dekat mana ?

Beranang, Selangor.
 [Click to enlarge]

Kat sini la tempat tinggal saya.
Before ni saya dah berpindah banyak tempat.
So saya harap tempat ni jadi tempat tinggal tetap.
Tak ada lah kena pindah pindah lagi.
Penat lah nak berpindah saja, nak kemas barang lagi.
Lagi pun, susah kalau asyik berpindah saja. Kawan-kawan entah ke mana.

Eh, korangkorang, tahu tak Beranang tu dekat mana ?
For sure lah tahu. Kan ? Kan ?

Fakta yang tak berapa nak fakta :-
Kalau 5 tahun yang lepas just a few people know where is it.
10 tahun yang lepas, "where the hell is it in this world ?".
20 tahun lepas, nobody knowwwwwwww.
10 decade before, langsung tak ada dalam peta !
*buat muka terkejut yang langsung tak ada rupa terkejut


Kalau dulu, saya pergi mana-mana je, kalau cakap dari Beranang, mesti diorang cakap,
"Eh, Beranang tu dekat mana ?"
Tak pun,
"Tak pernah dengar pun Beranang."
Atau,
"Ouh, Berenang ye." #Bukan Berenang lah ! B.E.R.A.N.A.N.G !
Atau ada yang lagi teruk,
"Awak nak pergi berenang dekat mana ? Jom abang teman." #Gataii, sepak terajang diberi ! =P
Yang ni lebih teruk,
"Apa ?! Kamu nak beranak ! O.M.G." #Speechless =,=


Tapi sekarang, ramai yang dah tahu.
Ramai pengarahpengarah filem seram yang nak buat filem kat Beranang ni.
Macam filem seram yang terbaru sekarang :-

.
.
.
.
.

Dan banyak lagi. Nak tahu ? Cari sendiri :) Bhahahaha

Kalau korang nak tahu informasi tentang Beranang, Click Sini > http://ms.wikipedia.org/wiki/Beranang :)
Ada asal usul Beranang [asal dari perkataan berenang jugak], siap ada senarai sekolah-sekolah lagi.
Mana tahu korang nak pindah dah bersekolah dekat sini ke. haha :)
Kalau korang nak datang and takuttakutgedik sesat, tengok kedudukan dalam Beranang dekat sini > http://wikimapia.org/country/Malaysia/Selangor/Beranang/


Lepas ini teringin pula nak post pasal tempat-tempat yang saya pernah menetap dulu. :)
Tehehehe.

Thursday, June 16, 2011

The most creature that I hate and afraid of

Morning world !

I'm awakeeeeeee, wiping my eyes.
Get up lazy-ly, tidying my bed.
Get my towel, and get ready to shower.
Open the bathroom's door.
Put my towel at the hanger behind the door.
Turn around......

And .....

.
.
.
.
.


I saw a BIG SPIDER on the floor !
[Spider ini comel]

O.M.G ! O.M.G ! O.M.G !

I seriously feels like wanna screaming !
But, I don't know why my voice can't get out ! It\s stuck in my throat !
What am I suppose to do ? What am I should do ?
After a while, after my mind came back.
I turned back, open the door and run as fast as I can !
Argghhhhhhhhh, I hate SPIDERRRRR-ERRRRR !

Meremang bulu roma walaupun saya sebut perkataan tu !
Nak tengok gambar spider pun geli + takut, ini kan lagi nak berhadapan dengan binatang tu.
Shoooo, get away from my bathroom ! And my life too ! Please ?

Monday, June 13, 2011

Akademi Fantasia 9 Final

Congratulation to all winners AF9 !
Korang memang the best :)

[Nera & Azri]

Tempat ke-4 : Azri
Lagu yang dibawa di Final AF9 : Ku Tak Bisa (Slank) & Niskala Cinta (ciptaan Omar K dan Zel)
Hadiah : Trofi, wang tunai RM 5000 & hadiah-hadiah sampingan (tajaan Power Root dan Canon)

Tempat ke-2: Lena
Lagu yang dibawa di Final AF9 : Dunia (Bunkface) & Sisa Cinta Kita (ciptaan Kuncidemak)
Hadiah : Trofi, wang tunai RM 50,000 & hadiah-hadiah sampingan (tajaan Power Root dan Canon)

[Fina & Hazama]

Tempat ke-3: Fina
Lagu yang dibawa di Final AF9 : Satu Harapan (Jaclyn Victor) dan Menangis Lagi (ciptaan Edrie Hashim)
Hadiah : Trofi, wang tunai RM 20,000 & hadiah-hadiah sampingan (tajaan Power Root dan Canon)

Dan.. Juara :)


Hazama
Lagu yang dibawa di Final AF9 : Pukau (Tomok) dan Cinta Teragung (ciptaan Kuncidemak)
Hadiah : Trofi, wang tunai RM 200,000 & hadiah-hadiah sampingan (tajaan Power Root dan Canon)
Follow Dashboard