Sunday, April 10, 2016

Pregnancy Diary : First Trimester

Bismillahirrahmanirrahim.

Syukur Alhamdulillah, sebenarnya sekarang sudah third trimester pregnant. Dah masuk 34w, dan insyaAllah bakal melahirkan MARjunior dalam masa sebulan lebih ni. Moga dipermudahkan-Nya, moga MARjunior sihat sejahtera cukup sifat hendaknya. Rezeki dan rahmat Allah dalam perut mommy ni, InsyaAllah akan dijaga, dihargai sepenuh hati.

Penghujung bulan August, 2013.
Dah dapat rasa badan lain macam, hati pun asyik rasa yang saya memang pregnant, dan bila buat pregnancy test memang confirm, positive. Masa ni still tak dapat nak bagitahu sesiapa lagi. Not even my husband. Masa ni husband jauh, dekat Ipoh. Saya di rumah mak di Beranang. Even mak ayah pun tak tahu apa apa lagi. Lama simpan.

Awal bulan September, 2013.
Baru nak bagitahu husband yang saya pregnant melalui phone call. Masa bagitahu tu entah kenapa hati rasa rapuh lain macam. Menangis non stop. Husband pujuk pun still can't stop crying. Tu la, siapa suruh duduk jauh daripada isteri. Orang rindu tau tak. Dapat tahu pregnant pun tak tahu nak buat apa.
One week after baru husband balik Beranang. Lepas ambil husband hari tu terus ke klinik swasta di Mantin buat check up. Dah nak masuk 2 bulan dah masa tu.
Balik dari klinik baru bagitahu mak ayah. Masa tu ayah asyik senyum je. Haha, so sweet la ayah.
Siap bercerita panjang lebar pengalaman hidup rumahtangga selama 26 tahun dengan mak lagi dekat kami. Mak dah 8 anak kot, 10 kali mengandung, 2 kali keguguran. Kami ni baru nak ada anak sorang pun dah terkial kial.

Dan masa buka buku pink dekat Klinik Kesihatan pun dah 12w, nurse tak bising pun, cuma asyik tanya kenapa dah 3 bulan baru nak buka buku pink. Haha.



Jadi, ini adalah pengalaman mengandung kali pertama saya. Kata mak, setiap orang mengalami pengalaman yang berbeza. Badan orang kan lain lain, so apa yang saya dapat merasai ini mungkin tak sama dengan orang lain.

1. LOYA


Masa awal awal tak ada muntah muntah sangat, dah masuk 9w baru mula rasa loya muntah muntah.
Tapi memang boleh dikira berapa kali keluar muntah dalam sebulan tu. Rasa loya tu  memang selalu ada terutama selepas makan.

2. SENSITIF PADA BAU BAUAN


Entah kenapa hidung mula rasa lain macam. Tak boleh bau pelik pelik. Shower cream yang memang daripada dulu pakai pun dah tak boleh hidu. Terpaksa simpan, alihkan tempat lain. Even shower cream tu tak pakai tapi still ada dalam bilik air pun hidung ni boleh hidu bau dia.
Perfume husband pun tak boleh hidu. Kesian husband, perfume dia hilang kena sorok dengan isteri dia. Haha. Serious. Bila bagitahu husband yang saya tak boleh hidu bau perfume dia, dia terus stop pakai perfume tu. Tapi tu pun tak puas hati lagi, sampai kena sorok perfume tu baru lega hidung ni. Nasib baik husband seorang yang penyabar. Haha.

3. SELERA MAKAN


Selera makan naik mendadak. Pantang masuk dapur, ada je yang dicapainya dan disumbatkannya ke dalam mulut. Dah macam vacuum dah. Memang jadi tukang habiskan makanan. Tak ada pantang pantang langsung, semua nak ditelannya. Makan makanan pedas tu memang dah jadi favourite daripada dulu. Tak ada mengidam apa apa pun. Entah, tak terasa nak minta makanan apa apa, cuma rasa nak mengunyah je la. Kalau tak jenuh la husband nak melayan kalau mengidam benda pelik pelik ni. Hehe.

4. BERAT BADAN


Berat badan pun naik mendadak ! Dalam masa sebulan naik 2kg lebih. Sampai doctor suspect saya ada kencing manis semasa mengandung. So terpaksa minum air gula dan buat ujian MGTT.
Keputusan darah memang confirm ada penyakit kencing manis. Doctor cakap penyakit kencing manis saya ni wujud semasa mengandung je. Bila dah bersalin hilang la kencing manis tu.
Dah confirm kena kencing manis baru la reti nak jaga makan kaw kaw. Dah datang penyakit baru reti nak bertaubat ke wahai Aziah Razak. Tu la, lain kali makan tak ingat dunia lagi. Sobs sobs.
Tiap kali datang KK nak check BSP mesti ada nurse tanya, "Eh, mudanya dah ada kencing manis."
Saya sengih je la sambil jawab, "Berat badan naik mendadak, akak nurse." Huhu.

5. HATI MUDAH TERSENTUH


Sebenarnya bukan setakat mudah tersentuh je, mudah tersentap pun ada ! Haa, memang adik adik la yang jadi mangsa angin monsun kakak diorang ni. Adik adik bising pun dah kena marah dengan saya. Ayah la yang gigih duk nasihat saya supaya banyak bersabar, lagi lagi semasa mengandung ni.
Bila tengok cerita sedih sikit mula la rasa nak menangis. Husband salah cakap sikit mula la nak berdrama air mata. Alahai.

6. PELUPA DAN KELAM KABUT


Okay, ini memang saya sendiri tak tau kenapa saya ni jadi lain macam pelupanya. Adik adik la yang banyak tegur bila saya terlupa sesuatu. Sudah la pelupa, kelam kabut pula tu. Sehari tak sah tak terlanggar meja atau terpecahkan sesuatu. Pernah dalam seminggu tu 2 kali saya terpecahkan barang dapur mak.
Adik adik cakap baby dalam perut sedut otak mommy dia, tu pasal jadi macam ni.
Kalau keluar keluar terus jadi bijak tu tak apa la juga, kan baby sayang.


Daripada awal pregnancy sampai la 12w, ini je la ragam pengalaman yang saya alami.
Alhamdulillah, walaupun saya pregnant saya masih boleh aktif buat kerja rumah lagi.
Syukur Alhamdulillah, saya diberi peluang merasai semua ni.

Dear MARjunior,

InsyaAllah, daddy and mommy takkan disia siakan rezeki dan rahmat yang Allah kurniakan ini.
Demi nak menjadi seorang ibu buat baby mommy ni, mommy banyak berubah.
Mommy sentiasa cuba berfikiran positif walau terkadang terlepas juga fikiran fikiran negatif dalam kepala mommy ni.
Tapi bila mommy teringat baby dalam perut terus mommy jadi positif balik tau.
Daddy and mommy akan cuba berusaha jadi ibubapa yang terbaik buat baby. Maybe tak dapat jadi yang sempurna tapi insyaAllah, kami akan cuba sedaya upaya berikan yang terbaik buat MARjunior.

Syukur Alhamdulillah.
Terima kasih.
Sekian.

Saturday, April 09, 2016

I'm still here ! Will start active blogging merepek merapu semula. And yeah, a little short story of my life.

Assalamualaikum !

Hi, everyone ! Yes, I'm still alive ! Still breathing ! Still here ! Syukur Alhamdulillah that I'm still here. Blog Aziah Razak ini dah terbiar berhabuk selama 2 tahun 2 bulan & 17 hari  ! Haha. Selama itu juga lah ada banyak perubahan hidup hamba Allah yang bernama Aziah Razak ini.

So, yes, I'm married now and soon will have a baby. Awww, Aziah Razak will be a momma.
2 years ago I can't even imagine how in the world, I will be a mother. Childish and annoying, that's me.
How possibly a childish and annoying person in the world could be a mother ?
Hopefully, everything will be fine. I've changed now. Yeah, a little. I tried. To actually change myself to a much better person than how I used to be. Thanks for everyone who stay with me, still there dealing with this miserable person, making me strong, stand with me. Thanks.
Terutamanya ayah. Ayah banyak bagi sokongan, banyak bagi semangat, banyak bagi kata kata nasihat. Tak pernah putus asa. Tak dapat bayangkan kalau ayah tak ada.

Ehem.. So, I'll start with how I'm married. And who's the unlucky guy that I'm married with.
Sejujurnya, perkahwinan kami ini bukan lah di atas perancangan kami sendiri.
Tempoh perkenalan kami masa tu baru 1 tahun 4 bulan.
Pada bulan March, 2014, si dia datang ke Beranang dari Ipoh untuk bekerja dengan ayah saya.
And yes, that was the first time he met my parents and family. And dalam seminggu dia kerja dengan ayah macam tu, tiba tiba satu hari ni ayah datang cakap ada hal sikit nak bincang dengan Uda (gelaran saya di rumah) dan mak. Okay, saya tak fikir apa masa tu, ingatkan ada something pasal saya yang ayah nak tegur. Masuk bilik ayah dengan mak. Kami bertiga je ada masa tu. And then, ayah mula bertanya andai Uda dah bersedia nak jadi isteri.
Huh ?! Masa tu, I was like ?????!!!!! Ayah tersenyum, ayah cakap, "Ayah nak kahwinkan Uda ni, Uda nak tak ?" Huh ?! What ?!

Masa tu fikiran dah melayang entah ke mana. Realiti atau mimpi. Tidak mungkin ianya realiti, mungkin sekadar mimpi buruk ! Aziah ! Sila sedarkan diri anda !
"Uda nak ?" soalan ayah buat saya tersedar. Okay, ini REALITI ! Soalan first yang terkeluar dari bibir masa tu, "Ayah ni, jangan main main. Tak lawak la."
"Memang ayah senyum macam main main tapi ayah serious ni. Ayah betul serious ni.
Uda nak ke tak ? Ayah dah tanya dia, dia cakap nanti dia bincang dengan keluarga dia macam mana, cara macam dah setuju habis dah tu. Sekarang ayah nak tanya pula anak ayah ni nak ke tak. Macam mana Uda ? Nak ke tak ?" Amboiii, ayah. Tanya orang macam nak jual barang je nak ke tak.
Muka merah warna darah sekali pun tak payah cerita la masa tu. Rasa nak tanam diri jauh ke dalam lubang cacing pun ada. Rasa nak jadi halimunan je masa tu.

Lama saya terdiam masa tu. Muka dah mencuka habis dah. Errr, seriau ! Then ayah cakap, "Tak apa, Uda fikir dulu macam mana. Nanti dah ada keputusan bagitahu ayah."

Malam tu juga mak dan adik saya Azira (gelaran : Utih) berkumpul dalam bilik saya. Mereka banyak bagi kata kata semangat dan nasihat.
Bagi saya perkahwinan ni bukannya benda mudah yang boleh dibuat main. Saya sedar diri saya macam mana. Masih belum cukup sempurna dan baik untuk dijadikan seorang isteri.
Banyak benda lagi nak belajar. Hmm, saya masih belum cukup layak lagi nak jadi seorang isteri.
Saya baru 21 tahun ! Mampu jadi seorang isteri yang bertanggungjawab ke saya ni ?
Hampir sebulan lebih juga senyap berfikir, still tak dapat nak bagi kata putus lagi.
Dalam tempoh sebulan tu macam macam usaha yang saya buat nak bagi terang benderang jalan mana yang harus dipilih. Mak, Utih dan ayah lagi la, setiap hari bagi kata kata nasihat dan semangat.
Salah satu kata kata ayah yang betul betul memberi kesan pada saya masa tu,


"Kalau kita nak pasangan yang baik, kita ubah diri kita jadi baik dulu."

"Macam mana diri kita, macam tu la pasangan kita nanti."


Bila saya cuba bagi alasan umur masih muda, ayah kata "Ayah taknak atas sebab masih muda tu sebagai alasan. Rezeki tu Allah yang bagi."
Dalam tempoh sebulan tu juga, tiap kali berhubung dengan dia mesti tanya soalan yang sama berulang ulang. "Awak dah bersedia ke nak jadi seorang suami ? Awak betul ke nak saya ni jadi isteri awak ? Mampu dan bersedia dah ke kita ni nak pikul tanggungjawab berumahtangga ni sama sama ?"
Memang dalam tempoh tu juga Allah banyak bagi petunjuk, segalanya dipermudahkan, seolah olah jalan yang dituju ni sudah cukup betul lurusnya.


"Allah sentiasa ada", Ayah.


Akhirnya pada awal bulan April, 2014, saya bagi kata putus kat ayah. Tu pun sampaikan kat mak je. Nak sampaikan terus kat ayah rasa segan la pula ! Haha ! Ye la, takkan tiba tiba nak cakap kat ayah, "Ayah, Uda nak kahwin." Err, no way la. Buat segan je. Haha.
Entah apa yang ayah bincang dengan si dia masa tu, dua tiga hari lepas tu family dia datang.
Hari tu juga, dia ikut family dia balik Ipoh. Ayah cakap dia nak uruskan segala hal kahwin dekat sana, kursus, surat surat borang apa semua dia akan completekan before balik sini balik. Ayah suruh saya daftar and pergi kursus pra perkahwinan. Dalam 2 minggu dia dekat Ipoh, lepas tu balik sini sambung kerja dengan ayah. Masa dia balik tu, parents dia, parents saya dan wakil dari family dia, wakil dari family saya iaitu, cousin mak dan paksu ayah adakan perbicangan. Atau mungkin dikenali sebagai merisik kot dekat Malaysia ni.
Tak set tarikh lagi masa ni, cuma berbincang hal perkahwinan apa semua. Ayah cuma tetapkan, tiada hantaran atau mas kahwin yang tinggi. Kata ayah, cukup atas kemampuan sendiri. Ayah tak akan tetapkan semua tu, sebab ayah bukan nak jual anak ayah. Cukup la atas kesanggupan mahu bertanggungjawab penuh ke atas anak ayah yang bakal menjadi isteri si bakal suami.
Terus terang, segala urusan isi perbicangan masa tu memang saya tak tahu apa apa.
Tahu tahu selesai satu hari tu, family dia balik Ipoh. Bulan Mei, 2014, still tak set tarikh nikah lagi.

Segala surat borang apa semua selesai pada Mei 7, 2014. Saya ingat tarikh tu sebab malam tu juga ayah, saya, Along dan cousin mak jumpa Tok Imam untuk pengesahan borang kursus dan tetapkan tarikh nikah. Balik daripada rumah Tok Imam tu semua orang terkejut kena serangan jantung. Mana taknya, ayah tetapkan tarikh nikah kami pada 10hb Mei, 2014. Hari Sabtu, 3 hari je lagi. Mana tak kelam kabut satu rumah dibuatnya. Semua expect ayah akan tetapkan pada awal tahun depan (2015) or at least pada akhir tahun 2014 masa tu. 3 hari je segala persiapan akan di buat. Semua orang segala sepupu sepapat diberitahu berita ni last minute. Syukur Alhamdulillah, kelam kabut pun Allah permudahkan segala urusan selama 3 hari tu.

Baju nikah saya pakai baju nikah mak dulu. Baju nikah mak yang dah berusia 25 tahun dulu. Masih dalam keadaan yang elok lagi. Cuma saya terpaksa alter sikit besarkan and tambah renda apa semua sebab dulu mak kurus, anak dia je gemuk tembam, tak muat baju. Dapat buat mak bangga sebab pakai baju nikah mak dulu pun dah terasa bahagia. Untuk baju nikah si dia pula, si dia nak pakai baju Melayu satu set hasil jahitan tangan saya yang saya pernah bagi dia pada tahun 2013 dulu. Baki kain baju Melayu dia dulu saya jadikan tudung, so adalah warna yang sepadan sepasang. Segala accessories, veils semua sewa dekat my BFF ! Miesha Aliea. Hehe, beruntung dapat kawan yang ada butik andaman ni. Tapi makeup, inai buat sendiri la. Apa guna skill makeup tu kalau tak di guna pakai kan. Ye idok ?


Bangga dapat pakai baju nikah mak dulu and bahagia bila si dia pakai baju melayu hasil jahitan tangan saya sendiri. Syukur Alhamdulillah, segala urusan memang dipermudahkan Allah. Segalanya berjalan dengan lancar.

Kenduri belah perempuan, segalanya ditanggung ayah saya. Tak ada pelamin, cuma ada khemah untuk tetamu menjamu makanan. Tak ambil catering, cuma upah seorang tukang masak restoran yang menyewa di tanah ayah masa tu. Goodies pula ditaja Along dan kakak ipar. Tiada hantaran, cuma hadiah daripada mak mertua, sepasang telekung, sejadah, coklat, buah buahan. Mas kahwin pula nilainya biar la diantara kami je yang tahu. Photographer daripada family dan sahabat suami. Tak perlu nak buat kad invitations pun, well maybe sebab dah kelam kabut sangat 3 hari je tempoh nak akad nikah tu. Akad nikah pun buat di rumah. Selesa sikit sedara mara kaum family nak bersantai. Habis akad nikah terus makan makan kenduri.

Sekarang dah 1 tahun 11 bulan pun usia perkahwinan kami. Lagi sebulan genap 2 tahun perkahwinan kami dan lagi sebulan juga la status kami akan berubah. Bakal menjadi seorang bapa dan seorang ibu. Semoga segalanya dipermudahkan. InsyaAllah, bila segala urusan dunia kita mengharapkan redha Allah, Allah akan permudahkannya buat kita. Macam pernikahan kami. Bila kami sama sama jaga hubungan, tak ada istilah 'couple', jaga batas pergaulan, mengharapkan redha Allah, Allah permudahkan segalanya buat kami.

Hiraukan pandangan manusia lain, sebab pandangan mereka tidak ada makna apa pun dalam hidup kita. Cukuplah pandangan redha Allah tu buat kami. Memang manusia akan buat cerita, macam macam cerita tentang kami di kalangan saudara mara tersebar. Ye lah, tak ada angin, tak ada tunang, tak ada berita, tiba tiba terus nikah. Maaf la ya makcik pakcik semua, kami bukan jenis yang baru 'couple', baru tunang dah heboh sedunia, dah keluar bermesra berdua duaan. Kami jaga batas kami, kami hormati satu sama lain, kami jaga maruah family kami, kami sayang family kami.


Terima kasih pada semua yang sentiasa memberikan sokongan buat kami, kaum family yang sentiasa ada di sisi. Terima kasih banyak. Tak lupa juga buat sahabat handai suami yang sanggup datang berkumpul dari Ipoh masa akad nikah dulu.
Syukur ke hadrat Ilahi sepenuh jiwa, syukur Alhamdulillah, terima kasih.
Mohon maaf andai ada terkasar bahasa dalam post saya kali ini. Terima kasih membaca.
Dan ya, saya akan rajinkan diri update blog selalu mulai sekarang.

Sekian, terima kasih :)

Wednesday, January 22, 2014

Me Being In Love

Yes, it's me. I am the one that being in love right now.
It's suck 'cause I damn admitted it. I got my ego dude.
I'm not that kinda girl that will falling hard for any guy. I'm never being in love in any relationship before.

This is my FIRST TIME FOR BEING IN LOVE AND IN A BESTFRIEND-RELATIONSHIP...
Can't say that we are in a couple-relationship because we really didn't have any couple-relationship. He's my bestfriend and yes, we're so close to each other 'till people around us thought that we're in a couple-relationship.
Again, WE ARE NOT IN AN OFFICIAL COUPLE-RELATIONSHIP.
He never mention about 'couple' thing but he admitted that he's in love with me. He said that he doesn't want any commitment in any couple-relationship because he's already done with his past couple-relationship(s).
And yes, I do damn admit that I do like him, I mean, I do l-l-l-love him.
OMG ! I talk about love. Euw, yuck.

UNFORTUNATELY YES, IT'S TRUE AND REAL AND SERIOUS AND SILLY AND FUNNY AND DAMN THIS IS STUPID ! Hahaha.
I'm 21 and there is no wrong for me from being in love right ? Okay, don't answer that.

I met him in 2012, September. I never thought he's gonna make me falling like a 'silly girly girl falling hard' to him.
It just so unpredictable ! He's not a kinda guy that I'll like. That what I thought.
He changed my perception.
He changed my point of view.
He changed everything.
And I hate him. Yes, I do. Okay, No I'm not.

It's kinda silly and stupid to realize that I am already falling for a guy.
I never thought this time will come.
I never thinking about finding any guy in my life before.
I dont have any that so-called dream guy before.
I wont even mind if I had to marry with the choice of my family before.

Now, everything changed. I found him. He's the one that I need.

Dear you,
I found you here, will you always stay ?



Follow Dashboard