Monday, June 04, 2012

Skin care yang paling BASIC

Assalamualaikum & Hi guys ehh, girls :)

Tak ramai yang tahu the most basic in skin care. This is the most basic that you must know. And remember, you must do each steps to get more healthy skin without left any step behind. You must keep it consistent.



1. Mencuci muka. 

You have to cleanse your face atleast twice daily. Bangun pagi dan before tidur. Cuci muka korang menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan kulit korang. And please don't use your body soap. Body soap akan membuatkan kulit korang semakin kering dan KASAR. Arghh, please don't okayy. Cuci muka korang sambil urut menggunakan jari atau kain yang lembut. Lap muka korang dengan menggunakan kain yang bersih. After that korang follow lah dengan toner untuk menghilangkan traces pencuci muka yang korang pakai. Tapi kalau kulit korang jenis yang sensitif better avoid tonner.

2. Exfoliate.

Exfoliate penting untuk membuang sel-sel kulit mati yang membuatkan kulit kusam & memperlambatkan proses pembaharuan kulit korang. Sure it is important tapi korang just digalakkan buat 2 atau 3 kali seminggu. Korang boleh guna facial scrub biasa, kat mana-mana pun ada jual. Kalau tak ada korang boleh guna gula putih/pasir yang halus dengan minyak zaitun, tak pun mix je dengan pencuci muka korang. :)

3. Steam.

Korang boleh cari mesin steam muka kat Watson. Tak pun korang boleh guna je apa yang ada kat dapur korang; panaskan air, letak dalam besen atau sinki then celup towel kecil & press towel kecil kat muka korang perlahan-lahan. Atau korang boleh halakan je muka korang kat air panas tu untuk 5 minit, JANGAN celup muka korang kat air panas tu sudah.  Be careful okayy. Don't burn yourself. :)

4. Mask muka.

Kat mana-mana pun boleh dapat mask muka ni. Ada banyak jenis, make sure mask tu sesuai dengan jenis kulit muka korang. Tak pun korang boleh DIY je. Easy. Banyak benda kat dapur yang korang boleh gunakan seperti; madu, telur, oat, cocoa, rice flour, gula putih, pisang, timun & limau. Have fun.



5. Pelembab muka.

Penting; selepas cuci muka. So that kulit muka korang tak kering. Moisturizer penting untuk semua jenis kulit. Tak kisah lah moisturizer macam mana pun, janji sesuai dengan jenis kulit korang.

6. Sunscreen.

Guna sunscreen setiap kali korang nak keluar. Untuk protect kulit korang daripada sun burn. Terutama kalau korang menetap di Malaysia. Haha, Malaysia is soooo HOT. c(=

Okay, thats all. Take a good care of your skin. It's so precious ! Hoho. Smile :)

Bye ninja !

2 comments:

ef.ae said...

so true! but i'm a lazy bump ;D

Syarafina Zaini said...

among these, at most 3 je yg i selalu buat.. malas amat.. :D

Follow Dashboard