Skip to main content

Skin care yang paling BASIC

Assalamualaikum & Hi guys ehh, girls :)

Tak ramai yang tahu the most basic in skin care. This is the most basic that you must know. And remember, you must do each steps to get more healthy skin without left any step behind. You must keep it consistent.



1. Mencuci muka. 

You have to cleanse your face atleast twice daily. Bangun pagi dan before tidur. Cuci muka korang menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan kulit korang. And please don't use your body soap. Body soap akan membuatkan kulit korang semakin kering dan KASAR. Arghh, please don't okayy. Cuci muka korang sambil urut menggunakan jari atau kain yang lembut. Lap muka korang dengan menggunakan kain yang bersih. After that korang follow lah dengan toner untuk menghilangkan traces pencuci muka yang korang pakai. Tapi kalau kulit korang jenis yang sensitif better avoid tonner.

2. Exfoliate.

Exfoliate penting untuk membuang sel-sel kulit mati yang membuatkan kulit kusam & memperlambatkan proses pembaharuan kulit korang. Sure it is important tapi korang just digalakkan buat 2 atau 3 kali seminggu. Korang boleh guna facial scrub biasa, kat mana-mana pun ada jual. Kalau tak ada korang boleh guna gula putih/pasir yang halus dengan minyak zaitun, tak pun mix je dengan pencuci muka korang. :)

3. Steam.

Korang boleh cari mesin steam muka kat Watson. Tak pun korang boleh guna je apa yang ada kat dapur korang; panaskan air, letak dalam besen atau sinki then celup towel kecil & press towel kecil kat muka korang perlahan-lahan. Atau korang boleh halakan je muka korang kat air panas tu untuk 5 minit, JANGAN celup muka korang kat air panas tu sudah.  Be careful okayy. Don't burn yourself. :)

4. Mask muka.

Kat mana-mana pun boleh dapat mask muka ni. Ada banyak jenis, make sure mask tu sesuai dengan jenis kulit muka korang. Tak pun korang boleh DIY je. Easy. Banyak benda kat dapur yang korang boleh gunakan seperti; madu, telur, oat, cocoa, rice flour, gula putih, pisang, timun & limau. Have fun.



5. Pelembab muka.

Penting; selepas cuci muka. So that kulit muka korang tak kering. Moisturizer penting untuk semua jenis kulit. Tak kisah lah moisturizer macam mana pun, janji sesuai dengan jenis kulit korang.

6. Sunscreen.

Guna sunscreen setiap kali korang nak keluar. Untuk protect kulit korang daripada sun burn. Terutama kalau korang menetap di Malaysia. Haha, Malaysia is soooo HOT. c(=

Okay, thats all. Take a good care of your skin. It's so precious ! Hoho. Smile :)

Bye ninja !

Comments

ef.ae said…
so true! but i'm a lazy bump ;D
Syarafina Zaini said…
among these, at most 3 je yg i selalu buat.. malas amat.. :D

Popular posts from this blog

Apa itu Mirrored Dance ? Well, this is it.

Kalau korang ada baca entri yang NI dengan yang NI, Video yang digunakan dalam entri tu dah di mirrored kan. Biasanya diorang created Mirrored Dance Video tu untuk diorang gunakan untuk belajar buat dance yang dalam video tu step by step. Maksud Mirrored tu ialah cerminkan atau flip-terbalikkan. Senang nak belajar step dance kalau guna Mirrored Dance Video ni. Sebab kiri dan kanan dancer di dalam video dah di terbalikkan supaya sama dengan kiri dan kanan kita. Macam dalam gambar kat bawah >


Before :)

After :)
So, bila dancer tu keluarkan kaki kiri tak ada lah korang entah apahal tiba-tiba keluarkan tangan eh kaki kanan pula. Faham ?


Biasa saya suka tengok mirrored dance video kat channel MirrorHD dan GiGiMVs.
Tapi yang paling terbaik kat SuperInfectedmushroo. Ni baru betul belajar dance step by step. Dancer dia pun cun. Erk ? haha :)











Paling suka group dancer yang ni. I was there as a audience ! Haha :) 3 tahun dulu. Perghh, lama siot. Lama juga dok mencari video ni kat YouTube. Ta…

Disebalik ketandusan idea menaip

Perghh, bosan gila lah. Nak tulis kat blog tapi tak ada idea lah pula ! Erk.
Tidur best ! :D
Apa saya merepek ni. Oh, tidak !

Muahaha. Ini lah jadinya bila dah tak ada idea nak tulis apa kat blog. Merepek sorang-sorang, confirm tiba-tiba follower korang lari seketul seorang demi seorang. <-- ini kisah benar. Haha XD

Agak-agak korang apa sebenarnya yang saya nak tulis ?
Sebenarnya, petang tadi online konon dengan niat nak tulis sebuah entri kat blog. Tajuknya lebih kurang macam ni >
Apa beza adik perempuan no. 1 dengan no. 2 ? Tapi, tiba-tiba tak ada feel pula bila nak taip sepatah dua perkataan kat entri yang tajuknya konon meletup lah sangat tu. Tiba-tiba otak rasa blank. Taip sepatah perkataan padam dua patah perkataan. Ehh ? Agak-agak lebih banyak tekan Backspace dari Enter. Dah tu asyik-asyik termenung saja. Entah apa yang dimenungkan. Tengok pokok, tengok langit, tengok atas, tengok bawah. Idea yang asalnya mencurah-curah sebelum ni, sekarang dah hilang pula. Dah lebih seja…

Pregnancy Diary : First Trimester

Bismillahirrahmanirrahim.

Syukur Alhamdulillah, sebenarnya sekarang sudah third trimester pregnant. Dah masuk 34w, dan insyaAllah bakal melahirkan MARjunior dalam masa sebulan lebih ni. Moga dipermudahkan-Nya, moga MARjunior sihat sejahtera cukup sifat hendaknya. Rezeki dan rahmat Allah dalam perut mommy ni, InsyaAllah akan dijaga, dihargai sepenuh hati.

Penghujung bulan August, 2013.
Dah dapat rasa badan lain macam, hati pun asyik rasa yang saya memang pregnant, dan bila buat pregnancy test memang confirm, positive. Masa ni still tak dapat nak bagitahu sesiapa lagi. Not even my husband. Masa ni husband jauh, dekat Ipoh. Saya di rumah mak di Beranang. Even mak ayah pun tak tahu apa apa lagi. Lama simpan.

Awal bulan September, 2013.
Baru nak bagitahu husband yang saya pregnant melalui phone call. Masa bagitahu tu entah kenapa hati rasa rapuh lain macam. Menangis non stop. Husband pujuk pun still can't stop crying. Tu la, siapa suruh duduk jauh daripada isteri. Orang rindu tau tak. …