Skip to main content

Say 'NO' to pimples !

Photo caption : No pimples, PLEASE-E-E ! =,='

Hoho. Well, siapa yang nak ada jerawat aite. This post is about Pimples/Acne Treatment. How to take care of your pimples, that extends throughout your face. Shuu ! Shuuuu, pimples.
So these are the natural ways to treat your pimples. Let's check it out. :)

1. DO NOT touch or rub or POP your pimple !

Ianya cuma akan membuatkan jerawat korang semakin teruk. Malah, akan meninggalkan parut. Just let it being that way.

2. Jangan nak stress sangat lah okay.

Stress ! Stress just akan buat kulit korang semakin teruk. Dan jangan dok asyik memikirkan pasal jerawat yang ada kat muka korang tu. Kalau boleh tak payah hadap cermin langsung pun, so korang tak ada lah nak stress sangat pasal jerawat korang tu. Okay ? Chill ?

3. DON'T even TOUCH your face.

Kalau nak meraba menyentuh muka pun, make sure guys cuci tangan bersih-bersih. Bukan takat cuci pakai air saja, pakai sabun sekali okay. Alaa, yang macam dalam iklan cuci-cuci tangan tu, eh pencuci tangan tu. Elakkan daripada menongkat dagu dengan tangan korang tu. Make sure benda-benda yang selalu bersentuhan dengan muka korang bersih seperti, handphone, cermin mata nerd cute korang tu. Jangan malas cuci rambut, dan tak payah lah kalau duduk rumah pun dibiarkannya rambut tu mengerbang, rajin-rajin lah ikat rambut. Baru nampak kemas. Avoidkan rambut daripada terkena kat muka. Dan dan, tukar sarung bantal korang setiap 2 minggu. Eiii, banyak air liur basi. Opss. Hehe :)

4. Cuci muka selalu.

TAPI jangan sampai over cuci pulak sudah. Gunakan pencuci muka yang bersesuaian dengan kulit. Lepas dah cuci muka tepuk-tepuk muka korang bagi kering dengan tuala yang bersih. Jangan mengelap atau mengosok muka dengan kasar.

5. Drink a LOT-T-T of Water.

Source: Liesjuh.Deviantart

6. Avoid heavy make up.

Jangan pakai mekap tebal-tebal, better wear less make up, and you'll look more natural. Ohh, i love natural look. Tapi actually kalau jerawat dah tahap teruk better jangan pakai sebarang make up, just sentiasa rawat jerawat korang tu sampai elok.

Ohh, so natural. And ahaha i love A.J. :)

7. Excercise !

Have a routine everyday. And keep do it consistently every-day. Good for get a healthy and beauty body. ;)



So, hope guys and girls too (for sure) like this post. Say 'NO ! NO ! NO !' to pimples.
Okay. Bye, ninja. Hoho.
Assalamualaikum.

Comments

nahunabila said…
jerawat mmg musuh ketat. huhu
Fyzal said…
NO to pimples! campaign.
awwwwwww.... ad awek kelip mata kat sy...

cair2.. ;p
Fadzmie Mohamad said…
Kena kurangkan stress. Tu paling penting sebenarnya. ;)
nana kamarul said…
Good tips. Cuma kadang2 tu macam malas je nak ikut. No no, be strong! Kena ikut! Thanks tho :D
AmyZana said…
hehe. sye tak ada ah risau sgt pasal jerawat sbb sye x kisah pun kalau ada jerawat xD

thanks for da tips by da way ;)
syAzAnA said…
yeayy. terima kasih bagi tips. huhu. jerawat makin bermaharajalela kat muka syaz ni. :(


eh, syaz follow sini! :)
say no to pimples.. wat button la pas nie.. conform ramai beli..
http://chocolateholic4eva.blogspot.com
nurul said…
iye minum air yg banyakkk paling kurang 4 litre 1 ari :)

Popular posts from this blog

Apa itu Mirrored Dance ? Well, this is it.

Kalau korang ada baca entri yang NI dengan yang NI, Video yang digunakan dalam entri tu dah di mirrored kan. Biasanya diorang created Mirrored Dance Video tu untuk diorang gunakan untuk belajar buat dance yang dalam video tu step by step. Maksud Mirrored tu ialah cerminkan atau flip-terbalikkan. Senang nak belajar step dance kalau guna Mirrored Dance Video ni. Sebab kiri dan kanan dancer di dalam video dah di terbalikkan supaya sama dengan kiri dan kanan kita. Macam dalam gambar kat bawah >


Before :)

After :)
So, bila dancer tu keluarkan kaki kiri tak ada lah korang entah apahal tiba-tiba keluarkan tangan eh kaki kanan pula. Faham ?


Biasa saya suka tengok mirrored dance video kat channel MirrorHD dan GiGiMVs.
Tapi yang paling terbaik kat SuperInfectedmushroo. Ni baru betul belajar dance step by step. Dancer dia pun cun. Erk ? haha :)











Paling suka group dancer yang ni. I was there as a audience ! Haha :) 3 tahun dulu. Perghh, lama siot. Lama juga dok mencari video ni kat YouTube. Ta…

Disebalik ketandusan idea menaip

Perghh, bosan gila lah. Nak tulis kat blog tapi tak ada idea lah pula ! Erk.
Tidur best ! :D
Apa saya merepek ni. Oh, tidak !

Muahaha. Ini lah jadinya bila dah tak ada idea nak tulis apa kat blog. Merepek sorang-sorang, confirm tiba-tiba follower korang lari seketul seorang demi seorang. <-- ini kisah benar. Haha XD

Agak-agak korang apa sebenarnya yang saya nak tulis ?
Sebenarnya, petang tadi online konon dengan niat nak tulis sebuah entri kat blog. Tajuknya lebih kurang macam ni >
Apa beza adik perempuan no. 1 dengan no. 2 ? Tapi, tiba-tiba tak ada feel pula bila nak taip sepatah dua perkataan kat entri yang tajuknya konon meletup lah sangat tu. Tiba-tiba otak rasa blank. Taip sepatah perkataan padam dua patah perkataan. Ehh ? Agak-agak lebih banyak tekan Backspace dari Enter. Dah tu asyik-asyik termenung saja. Entah apa yang dimenungkan. Tengok pokok, tengok langit, tengok atas, tengok bawah. Idea yang asalnya mencurah-curah sebelum ni, sekarang dah hilang pula. Dah lebih seja…

Pregnancy Diary : First Trimester

Bismillahirrahmanirrahim.

Syukur Alhamdulillah, sebenarnya sekarang sudah third trimester pregnant. Dah masuk 34w, dan insyaAllah bakal melahirkan MARjunior dalam masa sebulan lebih ni. Moga dipermudahkan-Nya, moga MARjunior sihat sejahtera cukup sifat hendaknya. Rezeki dan rahmat Allah dalam perut mommy ni, InsyaAllah akan dijaga, dihargai sepenuh hati.

Penghujung bulan August, 2013.
Dah dapat rasa badan lain macam, hati pun asyik rasa yang saya memang pregnant, dan bila buat pregnancy test memang confirm, positive. Masa ni still tak dapat nak bagitahu sesiapa lagi. Not even my husband. Masa ni husband jauh, dekat Ipoh. Saya di rumah mak di Beranang. Even mak ayah pun tak tahu apa apa lagi. Lama simpan.

Awal bulan September, 2013.
Baru nak bagitahu husband yang saya pregnant melalui phone call. Masa bagitahu tu entah kenapa hati rasa rapuh lain macam. Menangis non stop. Husband pujuk pun still can't stop crying. Tu la, siapa suruh duduk jauh daripada isteri. Orang rindu tau tak. …