Friday, August 05, 2011

Disebalik ketandusan idea menaip

Perghh, bosan gila lah. Nak tulis kat blog tapi tak ada idea lah pula ! Erk.
Tidur best ! :D
Apa saya merepek ni. Oh, tidak !

Muahaha. Ini lah jadinya bila dah tak ada idea nak tulis apa kat blog. Merepek sorang-sorang, confirm tiba-tiba follower korang lari seketul seorang demi seorang. <-- ini kisah benar. Haha XD

Agak-agak korang apa sebenarnya yang saya nak tulis ?
Sebenarnya, petang tadi online konon dengan niat nak tulis sebuah entri kat blog. Tajuknya lebih kurang macam ni >
Apa beza adik perempuan no. 1 dengan no. 2 ?
Tapi, tiba-tiba tak ada feel pula bila nak taip sepatah dua perkataan kat entri yang tajuknya konon meletup lah sangat tu. Tiba-tiba otak rasa blank. Taip sepatah perkataan padam dua patah perkataan. Ehh ? Agak-agak lebih banyak tekan Backspace dari Enter. Dah tu asyik-asyik termenung saja. Entah apa yang dimenungkan. Tengok pokok, tengok langit, tengok atas, tengok bawah. Idea yang asalnya mencurah-curah sebelum ni, sekarang dah hilang pula. Dah lebih sejam termenung depan monitor komputer yang dah dalam mood 'standby'. Last-last, terus je tutup komputer. Bukan lah tutup terus, tekan Turn Off Computer dulu baru tutup komputer. Haishh, tak kan tu pun nak bagitau secara terperinci ! Err. Tidak, tidak. Tak boleh marah readers, nanti readers lari lagi !
Haha. Ok ok, straight to the point.
Sebenarnya korang bukan tak ada idea, tapi korang cuma terlalu asyik memikirkan idea itu. Jangan terlalu push otak untuk berfikir, kalau tak otak tiba-tiba jadi blank. Dah tak tahu nak tulis entri apa. Kemudian blog terbiar tak di updated. Dan faithful readers korang pun akan semakin berkurang ! Hehe :)

Sebenarnya, ada banyak cara untuk mendapatkan idea untuk menaip sesebuah entri. Korang je yang blur-blurr. Haishh.

Relax, chill lah.
Well, kalau korang moody-moody, sampai ke sudah lah cool idea tak kan datang kat korang. Korang cuma akan dapat bad idea. Muahaha.

Good environment.
Selalu saya dapat idea best ni masa jasad tengah hadap tv tapi fikiran jauh melayang kat tempat lain. Perghh, time ni idea tak terkira mencurah-curah datang. Tapi, bila dah hadap komputer hilang terus semua idea. Haha.
Lagi satu, saya sarankan korang menaip waktu malam. Sebabnya waktu malam lebih sunyi, sepi dan sejuk ehh tak ada gangguan. Kalau ada gangguan nyamuk sila pasang ubat nyamuk atau spray je Ridsect kat seluruh badan korang. Confirm nyamuk tak berani nak gigit korang.

Take a note.
Biasa ini lah kesilapan yang sering saya lakukan. Time idea dah datang mencurah-curah tak reti reti pula nak catat atau tulis isi-isi idea tu kat notebook atau phone. Tu yang bila dah hadap komputer, laju je idea tu lari menghilang. So, please make sure setiap kali korang dapat idea baru, cepat-cepat lah catat kat mana-mana saja sebelum idea korang tu hilang macam pelesit. Lain lah kalau otak korang tu macam komputer.

People around you.
Ok, apa guna ibu bapa, kakak abang, adik lelaki adik perempuan, datuk nenek dan sahabat handai korang tu. Mungkin diorang ni boleh jadi isi-isi entri korang tu. Tak pun ringan-ringankan lah mulut tanya pendapat diorang pasal ketandusan idea ni. Mungkin mereka boleh bagi korang sesuap idea untuk taip sesuatu kat blog korang tu.

Unlimited social networking.
Korang ada Facebook ? Ada Twitter ? Ok, jangan lupa add facebook saya ye. Haha, ada masa pula nak promote ni :)
Korang boleh guna facebook atau twitter korang untuk mendapatkan idea yang terbaik. Perhatikan updated status friends kat facebook korang, mungkin ada sesetengah status yang boleh ilhamkan korang seketul dua idea. Takkan lah dalam friends korang yang seramai-ramainya tu tak ada seorang pun yang update status best, cis.
Sharing is caring.
Korang ada tips-tips yang cool tak ? Korang ada lagu-lagu best terbaru tak ? Ok, apa lagi, reti-reti lah share dengan kitorang :)

Blog Wikang Eh Blog Walking.
Jauh perjalanan luas pengetahuan.
Ehh, betul kan apa yang saya tulis tu, takut silap pula. Peribahasa main taram je, biasa lah.

Take time.
Ambil masa korang masa tengah menaip sesebuah entri. Biasanya masa tengah taip tu lah, idea boleh datang tanpa diundang. Tu yang asalnya idea ciput sikit je, last-last boleh bertambah banyak pula. Macam entri sekarang ni. Asal dalam otak sikit je kot, tak pasal-pasal masa tengah menaip entri ni, idea pandai main tembak-tembak pula. Kebiasaan bagi saya menaip sesebuah entri lebih dari satu jam.

Enough sleep and rest.
Badan cergas, otak sihat.
Kurang tidur, kurang entri. <-- pandai je kau kan
Pastikan korang mendapatkan tidur atau rehat yang secukupnya. Kalau badan pun kurang tenaga, korang ingat boleh ke nak dapat idea ? Siapa cakap ? Saya boleh je tulis entri ni walaupun sekarang dah pukul 3 pagi. Tapi nasib lah lepas sahur nanti, terus pengsan. Tengah hari baru bangun. And then bila bangun kena tembak dua ratus lapan puluh tiga suku das tembakan dengan mak ! Du du du du du du du du du du du dush !

안녕히 계세요 !

13 comments:

Capital A ♥ said...

nice entry. thanks for sharing babe :D

Apple Zara said...

@Capital A : Welcome :)

eik`S noName said...

wow...alang2 cakap idea blank...hehe
mcm ne lah kalau idea xblank, sampai 1bulan bace pom mesti xhabis lagi kan...ahaks

oo...kaki membute jgak ea...haaa kantoi...heehe

pinky_liscious said...

agree sgt!! bukan jadi bad entry... segala macam nama pun boleh bagi la... hehe.. btw amboi pomot eh!! ;p

sweet_apple said...

jgn ponteng puasa..sbb nk jage kulit hehe :p

Apple Zara said...

@eik : Muaha, tajuk pun dah terang-terang tertulis 'Disebalik Ketandusan Idea Menaip'. Ecehh, hahaha :p

Haha, senyap-senyap suda :)

@pinky : :)

@sweet : Ponteng puasa ? Jaga kulit ? Haha :)

Kucing Serius. said...

Ahaha. Niceee one. Tapi betul lah memang tu sebenarnya cara nak gain idea.

Kalau aku,aku pun buat macam tu. Idea muncul bila tak mencari. Selalu muncul time keluar,jalan jalan apa semua.

Bila dia datang tu,cepat cepat bawak pergi laptop. Haha :D

Apple Zara said...

@Kucing serius : Haha, tu lahh, selalu bila dah hadap komputer otak terus je blank. Geram betul bila situasi ni berlaku. :D

.fariza. said...

tak payah paksa2. take ur time. sebulan pon takpa -.-

Apple Zara said...

@.fariza. : <--- ni lah jadinya bila baca tak sampai habis. pffff =,=

A'IM said...

hari2 makan epal.... :)

zaRain said...

kadang2 ada bende nk tulis..tp pk2 cam tk kena je ngn diri kite.. tp kalau sy.. sy suke post bende yg sy tk puas ati..agak2 cam tak kena tu post la..tp lagi suke kalau post bende yg sy suke..hahah contohnye sal barang or situasi yg kite suke..

azra sophie said...

hmmm...like..nice entry

Follow Dashboard