Wednesday, August 03, 2011

Apa nak buat bila kulit kering time bulan puasa ni

Dah 3 hari berpuasa. Kalau time bulan puasa je, mesti cuaca pun 'puasa' juga. Tak ada turun-turun air. Memang betul lah cuaca ni berpuasa sekali ek. Panas bukan main. Kulit pun sibuk berpuasa juga. Kering semacam. Bila kulit dah kering badan pun rasa semacam panasnya, time ni lah asyik rasa nak demam. Haha, konon nak demam time bulan puasa ni ye. Nak ponteng puasa lahh tu.

Style apa ada kulit macam ni. Korang tak nak ke ?

Bila kulit dah kering tahap merekah macam kat atas ni baru lah sibuk nak prihatin jaga kulit, kalau tak dulu, apa jadi kat kulit pun tak tahu.
Lantak kau lah, eh eh tak ada masa aku nak jaga kau ! Banyak songeh lah kau ni kulit ! 
Muahahaha, saya tak kata korang, saya kata diri saya sendiri.

Teruk betul kulit kering time bulan puasa ni. Apatah lagi bila kurang air dalam badan. Puasa lah katakan, tak kan nak teguk air pula time tengah hari yang panas terik ni.

Apa yang korang patut buat bila kulit kering time bulan puasa ni :

  • Minum air mineral atau air masak sebanyak yang mungkin time berbuka, sahur dan waktu malam.
  • Kurang kan berjemur. Kalau nak keluar pun make sure korang pakai sunblock atau topi besar atau apa-apa je lah yang boleh cover korang daripada terik matahari. 
  • Make sure diet korang time bulan puasa ni seimbang. Lebihkan sayur-sayur dan buah-buahan. 
  • Kurangkan mandi dan mencuci muka. Dua kali sehari cukup. Memang time mandi tu badan rasa sejuk tapi sebenarnya mandi tu cuma menyebabkan kulit korang kering dan bertambah-tambah dahaga. Tu yang sampai sanggup telan air paip bergelen-gelen tu. Haishh, kan dah kurang pahala bulan puasa korang.
  • Make sure korang selalu pakai losyen pelembab. Tak ada lah kulit korang merekah. I recommend you guys use Vaseline or Nivea.

    • Dapat kan tidur yang secukupnya. Tidur awal bangun pun awal, jangan tidur awal bangun pun lambat sampai TERLAJAK sahur pula ek. 
    • Kurangkan 'berjemur' dengan aircond. Aircond boleh buat kulit korang kering sekering keringnya :)
    • Last but not least, banyak kan buat amal jariah pada bulan Ramadhan yang mulia ni. Haha :)
    Rajin-rajin lah korang jaga kulit korang yang berharga tu ek.
    Time bulan puasa ni, paling seronok bila dengar azan Maghrib !
    Bye.

    12 comments:

    eik`S noName said...

    thanks doktor kulit..hehe

    hor mmg la suke dgr azan magrib..leh bukak pose...kan kan...mesti sblm nie duk on9 time azan magrib kan???hehe

    LyaLuna said...

    ohohhh macehh bnyk2 for d tipsss. sy salu gak bbir kering kontg. rajen plak pegi sne sniii.. tym na dekt buke tuhh salu da na pitam dahhh heehee... >.<

    http://yanadimple.blogspot.com/

    Apple Zara said...

    @Eik : Eh, ehh, macam mana tau ni ? haha :)

    @Lya : welcome :D

    pinky_liscious said...

    memang elok eh?? i pakai johnson jew...

    Apple Zara said...

    @pinky : actually, mana-mana pun ok. Cuma biasanya quality dia je lain-lain. Johnson pun ok apa. :) Suka yang ada bau lavender tu. haha :D

    pinky_liscious said...

    kan!! wangi kan.... hehe.. tu la my fren pun ramai yg guna vaseline.. lg2 yg warna kuning tu... ape i tak tau la.. tp botol kuning... dia tak melekit ke???

    Apple Zara said...

    @pinky : tak lah, vaselin langsung tak melekit. Yang best vaselin ni, dia buat kulit lembap tahan lama. Bau pun wangi.

    pinky_liscious said...

    ooo yeke... yg best kaler pe?? yg hijau tu agak new gak kan??cucumber kalo tak silap i....

    Apple Zara said...

    @pinky : Hijau - aloe vera @ lidah buaya.
    Better yang warna pink, sebab bau dia lebih wangi, dan yang pink ni kira 2 in 1, sebab melembap dan mencerahkan kulit :D

    mawar (^_*) said...

    wahhh..good info =)
    neway salam perkenalan ye (*_*)

    p.s: link ur blog =)

    Nyamuk Terbang said...

    pergh pakar kecantikan
    tpi btl la vaseline bgus

    Apple Zara said...

    @Mawar : Hehe. Salam perkenalan juga :D

    Ohh, tq for linking me in ur blog :D


    @Nyamuk terbang : Vaseline terbaik ! Buat masa ni lah, hehe :)

    Follow Dashboard