Skip to main content

Apa nak buat bila kulit kering time bulan puasa ni

Dah 3 hari berpuasa. Kalau time bulan puasa je, mesti cuaca pun 'puasa' juga. Tak ada turun-turun air. Memang betul lah cuaca ni berpuasa sekali ek. Panas bukan main. Kulit pun sibuk berpuasa juga. Kering semacam. Bila kulit dah kering badan pun rasa semacam panasnya, time ni lah asyik rasa nak demam. Haha, konon nak demam time bulan puasa ni ye. Nak ponteng puasa lahh tu.

Style apa ada kulit macam ni. Korang tak nak ke ?

Bila kulit dah kering tahap merekah macam kat atas ni baru lah sibuk nak prihatin jaga kulit, kalau tak dulu, apa jadi kat kulit pun tak tahu.
Lantak kau lah, eh eh tak ada masa aku nak jaga kau ! Banyak songeh lah kau ni kulit ! 
Muahahaha, saya tak kata korang, saya kata diri saya sendiri.

Teruk betul kulit kering time bulan puasa ni. Apatah lagi bila kurang air dalam badan. Puasa lah katakan, tak kan nak teguk air pula time tengah hari yang panas terik ni.

Apa yang korang patut buat bila kulit kering time bulan puasa ni :

  • Minum air mineral atau air masak sebanyak yang mungkin time berbuka, sahur dan waktu malam.
  • Kurang kan berjemur. Kalau nak keluar pun make sure korang pakai sunblock atau topi besar atau apa-apa je lah yang boleh cover korang daripada terik matahari. 
  • Make sure diet korang time bulan puasa ni seimbang. Lebihkan sayur-sayur dan buah-buahan. 
  • Kurangkan mandi dan mencuci muka. Dua kali sehari cukup. Memang time mandi tu badan rasa sejuk tapi sebenarnya mandi tu cuma menyebabkan kulit korang kering dan bertambah-tambah dahaga. Tu yang sampai sanggup telan air paip bergelen-gelen tu. Haishh, kan dah kurang pahala bulan puasa korang.
  • Make sure korang selalu pakai losyen pelembab. Tak ada lah kulit korang merekah. I recommend you guys use Vaseline or Nivea.

    • Dapat kan tidur yang secukupnya. Tidur awal bangun pun awal, jangan tidur awal bangun pun lambat sampai TERLAJAK sahur pula ek. 
    • Kurangkan 'berjemur' dengan aircond. Aircond boleh buat kulit korang kering sekering keringnya :)
    • Last but not least, banyak kan buat amal jariah pada bulan Ramadhan yang mulia ni. Haha :)
    Rajin-rajin lah korang jaga kulit korang yang berharga tu ek.
    Time bulan puasa ni, paling seronok bila dengar azan Maghrib !
    Bye.

    Comments

    eik`S noName said…
    thanks doktor kulit..hehe

    hor mmg la suke dgr azan magrib..leh bukak pose...kan kan...mesti sblm nie duk on9 time azan magrib kan???hehe
    LyaLuna said…
    ohohhh macehh bnyk2 for d tipsss. sy salu gak bbir kering kontg. rajen plak pegi sne sniii.. tym na dekt buke tuhh salu da na pitam dahhh heehee... >.<

    http://yanadimple.blogspot.com/
    Apple Zara said…
    @Eik : Eh, ehh, macam mana tau ni ? haha :)

    @Lya : welcome :D
    pinky_liscious said…
    memang elok eh?? i pakai johnson jew...
    Apple Zara said…
    @pinky : actually, mana-mana pun ok. Cuma biasanya quality dia je lain-lain. Johnson pun ok apa. :) Suka yang ada bau lavender tu. haha :D
    pinky_liscious said…
    kan!! wangi kan.... hehe.. tu la my fren pun ramai yg guna vaseline.. lg2 yg warna kuning tu... ape i tak tau la.. tp botol kuning... dia tak melekit ke???
    Apple Zara said…
    @pinky : tak lah, vaselin langsung tak melekit. Yang best vaselin ni, dia buat kulit lembap tahan lama. Bau pun wangi.
    pinky_liscious said…
    ooo yeke... yg best kaler pe?? yg hijau tu agak new gak kan??cucumber kalo tak silap i....
    Apple Zara said…
    @pinky : Hijau - aloe vera @ lidah buaya.
    Better yang warna pink, sebab bau dia lebih wangi, dan yang pink ni kira 2 in 1, sebab melembap dan mencerahkan kulit :D
    mawar (^_*) said…
    wahhh..good info =)
    neway salam perkenalan ye (*_*)

    p.s: link ur blog =)
    Nyamuk Terbang said…
    pergh pakar kecantikan
    tpi btl la vaseline bgus
    Apple Zara said…
    @Mawar : Hehe. Salam perkenalan juga :D

    Ohh, tq for linking me in ur blog :D


    @Nyamuk terbang : Vaseline terbaik ! Buat masa ni lah, hehe :)

    Popular posts from this blog

    Apa itu Mirrored Dance ? Well, this is it.

    Kalau korang ada baca entri yang NI dengan yang NI, Video yang digunakan dalam entri tu dah di mirrored kan. Biasanya diorang created Mirrored Dance Video tu untuk diorang gunakan untuk belajar buat dance yang dalam video tu step by step. Maksud Mirrored tu ialah cerminkan atau flip-terbalikkan. Senang nak belajar step dance kalau guna Mirrored Dance Video ni. Sebab kiri dan kanan dancer di dalam video dah di terbalikkan supaya sama dengan kiri dan kanan kita. Macam dalam gambar kat bawah >


    Before :)

    After :)
    So, bila dancer tu keluarkan kaki kiri tak ada lah korang entah apahal tiba-tiba keluarkan tangan eh kaki kanan pula. Faham ?


    Biasa saya suka tengok mirrored dance video kat channel MirrorHD dan GiGiMVs.
    Tapi yang paling terbaik kat SuperInfectedmushroo. Ni baru betul belajar dance step by step. Dancer dia pun cun. Erk ? haha :)











    Paling suka group dancer yang ni. I was there as a audience ! Haha :) 3 tahun dulu. Perghh, lama siot. Lama juga dok mencari video ni kat YouTube. Ta…

    Disebalik ketandusan idea menaip

    Perghh, bosan gila lah. Nak tulis kat blog tapi tak ada idea lah pula ! Erk.
    Tidur best ! :D
    Apa saya merepek ni. Oh, tidak !

    Muahaha. Ini lah jadinya bila dah tak ada idea nak tulis apa kat blog. Merepek sorang-sorang, confirm tiba-tiba follower korang lari seketul seorang demi seorang. <-- ini kisah benar. Haha XD

    Agak-agak korang apa sebenarnya yang saya nak tulis ?
    Sebenarnya, petang tadi online konon dengan niat nak tulis sebuah entri kat blog. Tajuknya lebih kurang macam ni >
    Apa beza adik perempuan no. 1 dengan no. 2 ? Tapi, tiba-tiba tak ada feel pula bila nak taip sepatah dua perkataan kat entri yang tajuknya konon meletup lah sangat tu. Tiba-tiba otak rasa blank. Taip sepatah perkataan padam dua patah perkataan. Ehh ? Agak-agak lebih banyak tekan Backspace dari Enter. Dah tu asyik-asyik termenung saja. Entah apa yang dimenungkan. Tengok pokok, tengok langit, tengok atas, tengok bawah. Idea yang asalnya mencurah-curah sebelum ni, sekarang dah hilang pula. Dah lebih seja…

    Pregnancy Diary : First Trimester

    Bismillahirrahmanirrahim.

    Syukur Alhamdulillah, sebenarnya sekarang sudah third trimester pregnant. Dah masuk 34w, dan insyaAllah bakal melahirkan MARjunior dalam masa sebulan lebih ni. Moga dipermudahkan-Nya, moga MARjunior sihat sejahtera cukup sifat hendaknya. Rezeki dan rahmat Allah dalam perut mommy ni, InsyaAllah akan dijaga, dihargai sepenuh hati.

    Penghujung bulan August, 2013.
    Dah dapat rasa badan lain macam, hati pun asyik rasa yang saya memang pregnant, dan bila buat pregnancy test memang confirm, positive. Masa ni still tak dapat nak bagitahu sesiapa lagi. Not even my husband. Masa ni husband jauh, dekat Ipoh. Saya di rumah mak di Beranang. Even mak ayah pun tak tahu apa apa lagi. Lama simpan.

    Awal bulan September, 2013.
    Baru nak bagitahu husband yang saya pregnant melalui phone call. Masa bagitahu tu entah kenapa hati rasa rapuh lain macam. Menangis non stop. Husband pujuk pun still can't stop crying. Tu la, siapa suruh duduk jauh daripada isteri. Orang rindu tau tak. …