Wednesday, August 10, 2011

Apa itu UV ? New blogger, please take note.

UV tu apa ? Penting ke UV ni ? Macam mana nak tahu UV kat blog kita berapa ?
Haha, ni lah benda yang selalu bermain di fikiran masa mula-mula berblog ni. Biasa lah budak baru belajar mesti blurr blurr punya. Sebenarnya, first time saya dengar perkataan UV ni macam pelik pun ada. Sebab ingatkan UV ni yang macam kat iklan-iklan krim muka kat TV tu. Yang selalu sebut 'pakai lah XXXX untuk menghalang sinaran UV !' Pewww, memang pelik lah bila UV (Ultraviolet) boleh masuk blog pula ?! Haishhh. Hahaha. Okay, kawan-kawan UV yang saya maksudkan ni bukan UV - Ultraviolet tapi UV -

Unique Visitor !


Unique Visitor ni maksudnya bilangan setiap satu pelawat yang datang kat website/blog korang. Unique Visitor dikira melalui IP pelawat yang berbeza.
Satu pelawat , satu IP = 1 UV. Dua pelawat , dua IP berbeza = 2 UV. 
Penting ke tak penting UV tu terpulang kat korang lah. Biasa orang tengok UV ni untuk tahu berapa ramai yang datang jenguk blog dalam masa satu hari. UV ni penting kalau korang ada letak iklan - Nuffnang / Innity / Advertlets. Kalau boleh UV tu jangan maintain atau turun, kalau sehari naik 1 UV pun tak apa. Lama-lama naik menjuling menjulang juga UV korang sehari.

Lagi satu, Pageview bukan Unique Visitor. Ramai yang keliru pasal ni. Pageview ni pula maksudnya bilangan sesuatu page tu di view, bukan bilangan pelawat. Contoh seorang pelawat tengah tengok home page korang (itu dikira sebagai 1 pageview) then dia tengok page About Me pula, 1 pageview juga. Tak pun korang tengok home page korang, then korang refresh sekali, dah dapat 2 pageviews. Dan korang gatal tangan tekan refresh lagi, dapat 3 pageviews. Konon nak pageview tinggi lah tu. Puahaha.

Macam mana nak tahu berapa UV blog korang sehari ? Kalau korang guna Nuffnang, korang boleh view UV & Pageview blog korang kat Analytics.

Analytic bulan lepas.

Tapi kalau korang nak track sendiri Pageview & UV korang boleh guna :

http://statcounter.com


http://histats.com/

Kalau tak faham lagi sila tanya dengan sopan. Haha :)
Bye.

22 comments:

cik violet said...

wahhhh..xupdate pon 300 beb..hehe

Ku Azhar said...

tingginya!

Apple Zara said...

@Cik Violet : Biasa lah, banyak ugut orang suruh setiap jam tengok blog ni ! hehe :D

@Ku Azhar : Time updated je tinggi, bila dah seminggu tak updated, menurun je lah. pfftt.

AMMAR YASIR said...

Fuiyo...tingginya UV

wany azmy said...

fuyooo...i sehari pn bwu pai 200 je mmpu tw...hehehe

Yana Farinha said...

hye..nice blog... done folo u. jom singgah blog sy. www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

cik najihah said...

mak ai tinggi gilos

kaizen said...

x hapdet seminggu pon 300++ lg.. hebat!!!

latest entry Sape nak DUIT RAYE?? & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

Ezad Skytech said...

tinggi tu UV..maintain je..naik turun pon sikit2 je...hee~

ekin ekin said...

nice Uv... sekarang pun saye punye Uv menurun..bz lahh,, heheh

azrijohan said...

wowww...kencang jugak trafik tu

Apple Zara said...

@Ammar : tinggi ke ? Biasa je ahh.

@Wany : Hari 200 esok lusa dah 2000 lah tu cik wany. hehe :)

@Yana : TQ

@Cik Najihah : Rock kesss ? haha

@Kaizen : Biasa ahh, gangster ni. muahaha ;p

@Ezad : Harap-harap yang tinggi tu UV je rah, jangan darah pulak. Dushhh !

@Ekin : Hehe, busy busy pun tak rela tak hadap blog sehari. :)

miZz_nizZ said...

hbt ye uv..hehe

Lizzie Yasmin said...

Tinggi betul carta tue... rajin BW ek?

A'IM said...

haha..UV tu ultra violet... boleh membunuh orang tu..bahaya2

salwaismail said...

perghh! tinggi tu! :D

zuneta said...

sama juga UV kita...zu jadi sawan tgk UV sendiri...bilangan follower zu tak berapa nak kejar sangat...tapi bila tgk UV...dah puas hati...happy berblog...salam perkenalan...dan mekasih letak ads kat blog zu...

Shorim Kasih said...

thanks..baru fhm

~ pEJuAnG CiNtA ~ said...

wow giler tinggi !!!

Hans said...

hehehe
ketawa aku baca perenggan pertama pasal sinar UV tu
yups
dulu2 pun ku tak tahu tapi lama2 tahu
bagus entry nih
:-)

budak.bandung.laici said...

oh baru pham apa tu UV..
hehehe
thanks 4 this info..

peep said...

ohh, unique view mcm tu upenyer eh.. :)

Follow Dashboard