Skip to main content

Apa itu UV ? New blogger, please take note.

UV tu apa ? Penting ke UV ni ? Macam mana nak tahu UV kat blog kita berapa ?
Haha, ni lah benda yang selalu bermain di fikiran masa mula-mula berblog ni. Biasa lah budak baru belajar mesti blurr blurr punya. Sebenarnya, first time saya dengar perkataan UV ni macam pelik pun ada. Sebab ingatkan UV ni yang macam kat iklan-iklan krim muka kat TV tu. Yang selalu sebut 'pakai lah XXXX untuk menghalang sinaran UV !' Pewww, memang pelik lah bila UV (Ultraviolet) boleh masuk blog pula ?! Haishhh. Hahaha. Okay, kawan-kawan UV yang saya maksudkan ni bukan UV - Ultraviolet tapi UV -

Unique Visitor !


Unique Visitor ni maksudnya bilangan setiap satu pelawat yang datang kat website/blog korang. Unique Visitor dikira melalui IP pelawat yang berbeza.
Satu pelawat , satu IP = 1 UV. Dua pelawat , dua IP berbeza = 2 UV. 
Penting ke tak penting UV tu terpulang kat korang lah. Biasa orang tengok UV ni untuk tahu berapa ramai yang datang jenguk blog dalam masa satu hari. UV ni penting kalau korang ada letak iklan - Nuffnang / Innity / Advertlets. Kalau boleh UV tu jangan maintain atau turun, kalau sehari naik 1 UV pun tak apa. Lama-lama naik menjuling menjulang juga UV korang sehari.

Lagi satu, Pageview bukan Unique Visitor. Ramai yang keliru pasal ni. Pageview ni pula maksudnya bilangan sesuatu page tu di view, bukan bilangan pelawat. Contoh seorang pelawat tengah tengok home page korang (itu dikira sebagai 1 pageview) then dia tengok page About Me pula, 1 pageview juga. Tak pun korang tengok home page korang, then korang refresh sekali, dah dapat 2 pageviews. Dan korang gatal tangan tekan refresh lagi, dapat 3 pageviews. Konon nak pageview tinggi lah tu. Puahaha.

Macam mana nak tahu berapa UV blog korang sehari ? Kalau korang guna Nuffnang, korang boleh view UV & Pageview blog korang kat Analytics.

Analytic bulan lepas.

Tapi kalau korang nak track sendiri Pageview & UV korang boleh guna :

http://statcounter.com


http://histats.com/

Kalau tak faham lagi sila tanya dengan sopan. Haha :)
Bye.

Comments

cik violet said…
wahhhh..xupdate pon 300 beb..hehe
Apple Zara said…
@Cik Violet : Biasa lah, banyak ugut orang suruh setiap jam tengok blog ni ! hehe :D

@Ku Azhar : Time updated je tinggi, bila dah seminggu tak updated, menurun je lah. pfftt.
wany azmy said…
fuyooo...i sehari pn bwu pai 200 je mmpu tw...hehehe
Yana Farinha said…
hye..nice blog... done folo u. jom singgah blog sy. www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com
kaizen said…
x hapdet seminggu pon 300++ lg.. hebat!!!

latest entry Sape nak DUIT RAYE?? & Bila Perempuan KENCING BERDIRI
Ezad Skytech said…
tinggi tu UV..maintain je..naik turun pon sikit2 je...hee~
ekin ekin said…
nice Uv... sekarang pun saye punye Uv menurun..bz lahh,, heheh
azrijohan said…
wowww...kencang jugak trafik tu
Apple Zara said…
@Ammar : tinggi ke ? Biasa je ahh.

@Wany : Hari 200 esok lusa dah 2000 lah tu cik wany. hehe :)

@Yana : TQ

@Cik Najihah : Rock kesss ? haha

@Kaizen : Biasa ahh, gangster ni. muahaha ;p

@Ezad : Harap-harap yang tinggi tu UV je rah, jangan darah pulak. Dushhh !

@Ekin : Hehe, busy busy pun tak rela tak hadap blog sehari. :)
Lizzie Yasmin said…
Tinggi betul carta tue... rajin BW ek?
A'IM said…
haha..UV tu ultra violet... boleh membunuh orang tu..bahaya2
zuneta said…
sama juga UV kita...zu jadi sawan tgk UV sendiri...bilangan follower zu tak berapa nak kejar sangat...tapi bila tgk UV...dah puas hati...happy berblog...salam perkenalan...dan mekasih letak ads kat blog zu...
Hans said…
hehehe
ketawa aku baca perenggan pertama pasal sinar UV tu
yups
dulu2 pun ku tak tahu tapi lama2 tahu
bagus entry nih
:-)
oh baru pham apa tu UV..
hehehe
thanks 4 this info..
peep said…
ohh, unique view mcm tu upenyer eh.. :)

Popular posts from this blog

Apa itu Mirrored Dance ? Well, this is it.

Kalau korang ada baca entri yang NI dengan yang NI, Video yang digunakan dalam entri tu dah di mirrored kan. Biasanya diorang created Mirrored Dance Video tu untuk diorang gunakan untuk belajar buat dance yang dalam video tu step by step. Maksud Mirrored tu ialah cerminkan atau flip-terbalikkan. Senang nak belajar step dance kalau guna Mirrored Dance Video ni. Sebab kiri dan kanan dancer di dalam video dah di terbalikkan supaya sama dengan kiri dan kanan kita. Macam dalam gambar kat bawah >


Before :)

After :)
So, bila dancer tu keluarkan kaki kiri tak ada lah korang entah apahal tiba-tiba keluarkan tangan eh kaki kanan pula. Faham ?


Biasa saya suka tengok mirrored dance video kat channel MirrorHD dan GiGiMVs.
Tapi yang paling terbaik kat SuperInfectedmushroo. Ni baru betul belajar dance step by step. Dancer dia pun cun. Erk ? haha :)











Paling suka group dancer yang ni. I was there as a audience ! Haha :) 3 tahun dulu. Perghh, lama siot. Lama juga dok mencari video ni kat YouTube. Ta…

Disebalik ketandusan idea menaip

Perghh, bosan gila lah. Nak tulis kat blog tapi tak ada idea lah pula ! Erk.
Tidur best ! :D
Apa saya merepek ni. Oh, tidak !

Muahaha. Ini lah jadinya bila dah tak ada idea nak tulis apa kat blog. Merepek sorang-sorang, confirm tiba-tiba follower korang lari seketul seorang demi seorang. <-- ini kisah benar. Haha XD

Agak-agak korang apa sebenarnya yang saya nak tulis ?
Sebenarnya, petang tadi online konon dengan niat nak tulis sebuah entri kat blog. Tajuknya lebih kurang macam ni >
Apa beza adik perempuan no. 1 dengan no. 2 ? Tapi, tiba-tiba tak ada feel pula bila nak taip sepatah dua perkataan kat entri yang tajuknya konon meletup lah sangat tu. Tiba-tiba otak rasa blank. Taip sepatah perkataan padam dua patah perkataan. Ehh ? Agak-agak lebih banyak tekan Backspace dari Enter. Dah tu asyik-asyik termenung saja. Entah apa yang dimenungkan. Tengok pokok, tengok langit, tengok atas, tengok bawah. Idea yang asalnya mencurah-curah sebelum ni, sekarang dah hilang pula. Dah lebih seja…

Pregnancy Diary : First Trimester

Bismillahirrahmanirrahim.

Syukur Alhamdulillah, sebenarnya sekarang sudah third trimester pregnant. Dah masuk 34w, dan insyaAllah bakal melahirkan MARjunior dalam masa sebulan lebih ni. Moga dipermudahkan-Nya, moga MARjunior sihat sejahtera cukup sifat hendaknya. Rezeki dan rahmat Allah dalam perut mommy ni, InsyaAllah akan dijaga, dihargai sepenuh hati.

Penghujung bulan August, 2013.
Dah dapat rasa badan lain macam, hati pun asyik rasa yang saya memang pregnant, dan bila buat pregnancy test memang confirm, positive. Masa ni still tak dapat nak bagitahu sesiapa lagi. Not even my husband. Masa ni husband jauh, dekat Ipoh. Saya di rumah mak di Beranang. Even mak ayah pun tak tahu apa apa lagi. Lama simpan.

Awal bulan September, 2013.
Baru nak bagitahu husband yang saya pregnant melalui phone call. Masa bagitahu tu entah kenapa hati rasa rapuh lain macam. Menangis non stop. Husband pujuk pun still can't stop crying. Tu la, siapa suruh duduk jauh daripada isteri. Orang rindu tau tak. …