Wednesday, June 22, 2011

Past : Dear my both eyes, I'm sorry. 2#

Sorry, sorry, sorry.
For what I've done.
I made you suffer.
Still, I'm grateful that Allah didn't take them from me.

Mata, oh mata. Saya ada rabun jauh @ Myopia since darjah 2 !
Okay, that's horrible ! Bayangkan, I wear glasses since I was 8 until now.

Dulu saya selalu tak siap kerja salin-menyalin note kat blackboard.
Sekali cikgu tu letak meja saya betul-betul hadap blackboard tu, siap boleh kisskiss lagi blackboard tu. Hahaha :)
Bila cikgu tu bagitahu mak, mak laju je bawa saya pergi klinik mata.
Sah, memang rabun jauh anak makcik ni. Haaaa.

Saya rabun sebab Apple dulu RAJIN & PANDAI. Kerja asyik nak baca buku je.
Sekarang dah besar, buku ke mana, orangnya ke mana.
Tak tahu apa nak jadi budak sorang ni. Ish, ish.

Dulu optical power takat sikit-sikit je, sekarang, haa, ambil kau !
Optical power sekarang : kiri -5.5, kanan -6.0 [kira dah takat parah dah ni]
Kalau pakai glasses, memang tebal-tebal punya kanta lahh, then mata pun nampak kecilkecilsepet, haha :)
That's why, saya  lagi suka pakai contact lens. Mata pun nampak blinkblink :)

Ok, mata ini cantik :)

Apa-apa pun, korang jangan lupa jaga elok-elok mata korang tu ye. Jangan jadi macam saya. *Sob, sob :(

Nak jaga mata kena ada cara. Cara-cara jaga mata yang dicopypaste dan ditokoktambah dari http://www.lilykasoem.com/2010/01/28/cara-mencegah-dan-mengatasi-rabun-jauh-myopia/comment-page-1/
  1. Membaca jangan terlalu dekat
  2. Membacalah di ruangan yang cukup terang
  3. Jangan membaca sambil tidur ! Sibuk nak tidur masa tengah baca buat apa ?
  4. Hindari menonton TV/main play station terlalu dekat secara terus menerus.
  5. Hindari menggunakan komputer dengan monitor terlampau dekat. Sekali-sekali pandanglah ke tempat yang jauh. Jangan pandang benda lain sudah.
  6. Bermainlah di luar rumah selama 2-3 jam setiap hari dan lihat obyek objek yang jauh
  7. Berolahragalah agar otot-otot anda termasuk mata jadi kuat macam Superman.
  8. Makanlah makanan yang bermanfaat bagi mata anda seperti vitamin A, Beta Karotin, dan apa sahaja yang korang nak makan.
  9. Jangan jadi macam saya, dah terlajak, jangan harap nak reverse-reverse.


A year ago, with sis Mya.

No comments:

Follow Dashboard